You are here

Back to top

Camille Claudel uit de schaduw van Rodin

Vanaf september 2010 is ‘de Blauwe Tulp’ bezig met een uniek nieuw project. Het betreft een toneelstuk over het bewogen, turbulente en tragische leven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel. Het script is geschreven door Ton Cales en de regie is in handen van Jan Beeren.

Camille Claudel leefde van 1864 tot 1943. Zij was een geniale en gepassioneerde beeldhouwster, die nooit de erkenning kreeg die zij verdiende. Integendeel, zij moest als vrouw opboksen tegen de toen geldende conventies. Camille is vurig, extreem, lichtgeraakt, provocerend en impulsief. Haar gezichtuitdrukking is gesloten, afwezig, licht op bij een uitbarsting van woede of hartstocht, maar laat ook ernst en concentratie zien. Zij luistert slechts naar haar innerlijke stem. In het stuk laten wij niet alleen haar gedrevenheid als kunstenaar zien en haar rol in het gezin, haar houding ten opzichte van haar omgeving, maar vooral ook hoe zij werd tegengewerkt, met name door haar moeder, die zich voor haar schaamde en Camille zelfs leek te minachten. In de kunstwereld was beeldhouwen een mannenzaak en jaloezie had toen reeds een bittere smaak. Het toneelstuk is echter ook een romantische liefdesgeschiedenis. Camille werd immers verliefd op haar leermeester, de befaamde beeldhouwer Auguste Rodin. Na dertig jaar in een krankzinnigengesticht sterft zij in eenzaamheid: vergeten en onbegrepen. Zij bracht een groot offer, maar was een indrukwekkend voorbeeld voor de vrouwenemancipatie. Camille Claudel is een toneelstuk met veel passie en emotionele ontwikkelingen, waarin romantiek en de harde werkelijkheid van de 19e en 20e eeuw vechten om voorrang.

In Laren mogen ze dan trots zijn op het feit dat De Denker weer ouderwets denkt, wij in Culemborg zetten in mei de evenknie van Rodin op de troon die zij verdient: als hommage aan een groot, maar beschamend miskend beeldhouwster.

Spelersgroep:
Maggie de Bree, Frans de Bruijn, Yvonne Duivenvoorden, Ebbo de Jong, José de Jong, Mattie Kooman, Klaas Eikelboom, Steven Kroeze, Jet Roetman, Dick Schumer, Anne Marie de Wijs, Aafje Ippel (model)
Muziek:
David Verheijde – saxofoon en Els van Breukelen – djembé
Productieleiding:
Monique de Roij van Zuijdewijn
Te zien op:
19, 20, 21 (aanvang om 20:00) en 22 mei (matinee om 14:30) in het voormalige gebouw van gymnastiekvereniging Kunst & Kracht, aan de Havendijk 10 in Culemborg (schuin tegenover De Fransche School). Er is ruime parkeermogelijkheid (P-terrein Palumbus). Op zaterdag 11 juni in Het Stroomhuis (aanvang om 20:00) in Neerijnen.

Kaarten à € 15,-- p/p zijn te reserveren via e-mail: stichtingdeblauwetulp@orange.nl