You are here

Back to top

Project ‘Triptiek voor de Vrijheid’

In de komende maand mei is het 65 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Stichting Culturele Projecten ‘De Blauwe Tulp’ werkt momenteel aan een drieluik waarvan in het eerste luik wordt stilgestaan bij het leed van de aan de bevrijding voorafgaande terreur en in de twee volgende luiken de vrijheid wordt bezongen.

‘Triptiek voor de Vrijheid’ bestaat uit:

  • de expositie ‘Oriëntaties op het thema Vrijheid’ van 1 t/m 30 mei
  • het thematheaterstuk ‘Getuigenissen’ op 4 mei - aanvang: 21.00 uur
  • het concert ‘Die Dag in Mei’, een symfonische cantate op 5 mei - aanvang: 20.00 uur


Dit drieluik wordt in zijn geheel uitgevoerd in de Grote of Barbarakerk in het centrum van Culemborg en wordt opgenomen in het programma van ‘Culemborg en Oranje’

Expositie ‘Oriëntaties op het thema Vrijheid’

Alle oud-exposanten van Galerie Kobalt hebben wij voor deze gelegenheid uitgenodigd een werk te maken geïnspireerd op het thema Vrijheid. De reacties van de kunstenaars zijn bijzonder positief en inspirerend. Het resultaat belooft een cultureel vuurwerk te worden: krachtig, verrassend, poëtisch en wat al niet meer. Een feest voor het oog. En dat was ook onze bedoeling toen wij dit onderdeel van het drieluik bedachten. De expositie zal op 1 mei met een voordracht/performance worden geopend door Fanny Heymann.

Theaterstuk ‘Getuigenissen’

Een thematheaterstuk opgebouwd uit geladen, veelal pijnlijke en confronterende flarden van verhalen van overlevenden van de Holocaust: herinneringen en beelden die zich ongevraagd elk uur van de dag of nacht kunnen opdringen. ‘Getuigenissen’: als uiting van opgekropte woede, ongeloof. Als retorische vraag, vergoten tranen. Maar bovenal als blijk van niet aflatende moed en levensdrift. Een ingetogen ‘In Memoriam’. Het stuk is geschreven door Ton Cales en geregisseerd door Edgar Karel Danz. Via de volgende link vind u alle medewerkers.

Concert ‘Die Dag in Mei’

Een symfonische cantate in drie delen voor solisten, koor, kinderkoor, muziekensemble, roepstemmen, danseres en spreekstem, speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Alfons van der Mullen. Met medewerking van het Culemborgs Kamerkoor onder leiding van dirigent Hein Franssen en tekstbijdragen van Rita de Waal, Joep Beliën en Ton Cales.

De drie delen zijn: Knechting - Bevrijding - Verzoening

Voor dit bijzondere bevrijdingsconcert worden een ad hoc muziekensemble en een kinderkoor
gevormd.

Nadere informatie volgt.