You are here

Back to top

Theatergroep ‘De Blauwe Tulp’ speelt op 4 mei de ‘De Nacht van Herodes’

Na de jaarlijkse 4 mei herdenking bij het herinneringsteken aan de Achterweg in Culemborg, speelt theatergroep ‘De Blauwe Tulp’ uit Culemborg ‘De Nacht van Herodes’, een stuk gewijd aan de kindertransporten naar vernietigingskamp Sobibor.

In 1943 bouwen de Duitse bezetters in Vught een doorgangskamp voor joden. Tot de sluiting van het kamp, in september 1944, zullen hier 12.000 mensen korte of langere tijd gevangen zitten. Onder hen veel zieken, ouderen en kinderen die meestal kort na aankomst naar Westerbork worden doorgestuurd en vandaar naar Polen.

Traumatisch dieptepunt in het bestaan van dit kamp vormen de zogenaamde kindertransporten van 6 en 7 juni 1943. 1269 Kinderen worden dan vanuit het concentratiekamp Vught via Westerbork naar Oost Polen gedeporteerd, de meeste met hun moeder, sommigen met hun vader.

Na drie dagen en nachten, opgesloten in afgeladen, stinkende wagons zonder sanitaire voorzieningen, komen zij uitgeput in Sobibor aan. De kinderen hebben honger en dorst: zij huilen, zijn bang. In plaats van eten en drinken, de gelegenheid te krijgen om zich te wassen en te ontspannen, worden zij met hun begeleiders onmiddellijk na aankomst naar de gaskamer geleid. Sobibor blijkt een vernietigingskamp te zijn.

Ter herdenking van deze gruwelijke kindermoord schreef Ton Cales op verzoek van Nationaal Monument Kamp Vught ‘De Nacht van Herodes’, waarin hij zich de laatste reis van deze kinderen probeert voor te stellen.

Spelers:
Maggie de Bree, Wim Colin, Klaas Eikelboom, Miriam Geursen, Tilly Huijdink, Steven Kroeze, Elisa Nouta, Guus Schaarman, Dick Schumer, Gré Westra en Norbert Witjes.
Muziek:
Jet van Tiel (cello).
Licht en Geluid:
Wim Huygen. Productie: Monique de Roij van Zuijdewijn

Voorafgaand aan de voorstelling zingt Mieke Kuyper een van de Mauthausenliederen van Theodorakis en leest Wim Colin enkele gedichten.

Aanvang:
21.00 uur, aansluitend op de dodenherdenking
Plaats:
voor de toegang naar de begraafplaats aan de Achterweg
Toegang:
gratis
Producent:
Stichting Culturele Projecten ‘De Blauwe Tulp’- Culemborg ; 0345-520419